Noi, cei din linia întâi

Gen: război; An: 2015; Durata: 165 minute;

Scenariu: Titus Popovici;

Regie: Sergiu Nicolaescu;

Imagine: Nicolae Girardi; Muzica: Gabriela Nasta; Sunet: Anușavan Salamanian; Montaj: Gabriela Nasta;

Cu: Sergiu Nicolaescu, Emil Hossu, Ştefan Iordache, Ion Besoiu, George Alexandru, Vladimir Găitan, Mircea Albulescu, Anda Onesa, Valentin Uritescu, Silviu Stănculescu, Colea Răutu, Vasile Muraru, Bogdan Stanoevici;

Sinopsis:

Film în două serii, care urmăreşte dramaticele momente prin care au trecut batalioanele Armatei Romane care s-au aflat în linia întâi în ultimele faze ale celui de-al doilea Război Mondial. Personajele filmului intruchipează oameni normali care, puşi în situaţii limită în faţa linilor inamice, devin adevarăţi eroi.


"După momentul "23 august", trupele române au luptat alături de cele sovietice până la Budapesta. Acolo aveau o poziţie extrem de favorabilă pentru a ajunge primii la clădirea Parlamentului Maghiar. Cu câteva zile înaintea atacului final, din ordinul direct al lui Stalin, românii au fost "scoşi" din Budapesta. Aceasta este una din poveştile aflate în filmul meu, precum şi apariţia evreului pianist care a devenit eroul filmului lui Polanski în 2003.

Cu acest film am fost selecţionat la festivalul filmului din Los Angeles, o alegere care poate duce la Oscar-ul pentru film străin. Am avut un mare succes de presă. Spuneau ei că "Noi, cei din linia întâi" pare un film american, pentru mine un adevărat compliment. 
Într-un interviu dat postului "Vocea Americii" am spus lucruri destul de dure la adresa regimului din România. Nu ştiam atunci că după decembrie 1989 cinematografia româneasca avea să decada până-n pragul falimentului. Am conştiinţa împăcată că am făcut tot ceea ce a depins de mine pentru a salva ce se mai putea" (Sergiu Nicolaescu).


Filmul va rula in urmatoarele locatii: