Dubla doi: Toma Caragiu
Ploieşti

 

Sincer să fiu, în cinematografie n-am avut mari şanse. Am şi o faţă, pesemne, care nu se îngăduie a fi

distribuită oricând şi oricum...” declara Toma Caragiu, cu modestia perfecţionistului, într-unul dintre ultimele sale interviuri.

 

Şi totuşi, prezenţa actorului Toma Caragiu pe marele ecran este de neuitat pentru toţi cei care l-au văzut interpretând rolul maestrului Costică Caratase din Actorul şi sălbaticii (regia: Titus Popovici), de exemplu. Sau pe cel al Căpitanului Panait în celebra serie poliţistă Brigada diverse – BD (regia: Mircea Drăgan). Sau l-au însoţit la partida de pescuit din comedia Operaţiunea Monstrul (regia: Manole Marcus). Iar pentru cei care au ocazia să îl vadă pentru prima oară, întâlnirea va însemna, cu siguranţă, o revelaţie artistică şi o încântare.  

 

Şansa de a putea fi revăzut sau de a putea fi descoperit de către tineri, alături de alţi remarcabili artişti ca: Marin Moraru, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Draga Olteanu Matei, Mircea Diaconu, George Mihăiţă, Sebastian Papaiani, o oferă acum CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale.

 

Apelând la o filmotecă recent refăcută, atât din punctul de vedere al imaginii, cât şi al sunetului,  CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale îşi propune să păstreze vie, în memoria publicului iubitor de film, imaginea marilor creaţii cinematografice româneşti şi a rolurilor remarcabile realizate de actorii români, înainte şi după 1989.

 

Totodată, îşi doreşte să arate, cu precădere noilor generaţii, care au avut prea puţin acces la patrimoniul cinematografic românesc, faptul că filmul românesc are continuitate şi că actualele succese ale nolului val de regizori, multipremiaţi la festivalurile internaţionale, nu trebuiesc scoase dintr-un context mai larg.

 Pornită din Constanţa, CARVANA va avea, acum, al doilea popas la Ploieşti, în perioada 26-28 iulie.

Şi, pentru că din punct de vedere cultural, dar şi afectiv, oraşul este legat de numele lui Toma Caragiu, programul din cele trei seri de film clasic românesc se va centra pe filmografia acestuia, gest de reverenţă în faţa unui mare creator. 

 

O altă intenţie a organizatorilor CARAVANEI FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale este să valorifice, la nivel local, spaţiile în aer liber (pieţe centrale, zone de promenadă sau parcuri). De aceea, la Ploieşti, proiecţiile filmelor vor avea loc în zona adiacentă Palatului Culturii, pe un ecran gonflabil, cu o suprafaţă de proiecţie de 7,45 x 4,45 m.

 

Intrarea la acest eveniment este liberă!