"Domnişoara Christina", regia Alexandru Maftei, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti

 

În luna mai, MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura continuă proiectul Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul, proiect educaţional care se adresează în special elevilor de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor, dar care depăşeşte cu mult această graniţă, prin valoare culturală pe care o conţine.

 

Şi astfel, seri de film, dar şi întâlniri cu mari capodopere ale literaturii române, care au stat la baza scenariilor acestor producţii, sunt oferite publicului iubitor al artei cinematografice în fiecare marţi, la CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR BUCUREŞTI.

 

Primul film din seria lunii mai este "Domnişoara Christina", scenariul şi regia: Alexandru Maftei, thriller psihologic, ecranizare a prozei fantastice omonime de Mircea Eliade.

 

Proza fantastică a lui Mircea Eliade este marcantă în cultura română. De altfel, fantasticul, misterul fac parte din apanajul poporului român a cărui existenţă este situată, de multe ori, la graniţa dintre viaţă şi moarte, într-un firesc straniu ce împleteşte cele două lumi.

 

„După atâţia ani de literatură realistă, mă simţeam din nou atras către fantastic  nota Mircea Eliade referitor la Domnişoara Christina. Mă obseda o poveste al cărei personaj principal era o tânără moartă cu treizeci de ani în urmă. Aparent, ar fi vorba de un „strigoi” - dar nu voiam să reiau nici tema folclorică, atât de  populară la noi şi la vecinii noştri, nici motivul romantic al strigoiului (gen Lenore). (…) Dar mă fascina drama tristă şi fără ieşire a mortului tânăr care nu se poate desprinde de pământ, care se încăpăţânează să creadă în posibilitatea comunicaţiilor concrete cu cei vii, sperând chiar că se poate iubi şi fi iubit aşa cum iubesc oamenii în modalitatea lor încarnată.”  

Romanul mai fost ecranizat, în 1996, de către Viorel Sergovici.

 

În viziunea regizorală a lui Alexandru Maftei, noua abordare: „se situează la graniţa dintre fantasy, thriller şi horror. Cred că fiecare spectator, spune regizorul, este liber să vadă în acest film ce îşi doreşte să vadă.” Şi tot el mărturiseşte care este intenţia care se află în spatele operelor sale cinematografice: „să aduc la cinema un lucru pe care nimeni nu se aşteaptă să-l vadă, cel puţin în cazul filmului românesc. Eu cred că doar în acest fel poate exista o relaţie între noi oamenii care facem filme şi spectatorii care vin să le vadă. Cred că cinematograful e această relaţie minunată, magică între ce se întâmplă pe pânză şi oamenii care sunt în sală.”

 

Lansat în noiembrie anul trecut, filmul "Domnişoara Christina" de Alexandru Maftei, a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film Fantastic de la Bruxelles (8-20 aprilie 2014).

 

Aşadar, vă invităm marţi, 6 mai, ora 18.00, la CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR BUCUREŞTI (Calea Plevnei n. 61) la unul dintre cele mai recente şi fantastice filme româneşti:

 

Domnişoara Christina

Scenariul şi regia: Alexandru Maftei;  

Imagine: Radu Aldea; Scenografia: Vali Ighigheanu şi Oana Marinescu; Costume: Maria Miu; Muzica originală compusă de Jon Wygens; Montaj: Theodora Penciu; Sound designer: Tudor Petre;

Cu: Tudor Aaron Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu, Ioana Sandu, Ovidiu Ghiniţă, Ioan Andrei Ionescu, Daria Puşa, Andreea Gheorghe, Razvan Hîncu, Bogdan Farcaş, Toma Cuzin, Corneliu Jipa, Despina Stănescu, Cristina Moldoveanu

O producţie MITRA FILM

 

La proiecţie va fi prezentă echipa şi regizorul Alexandru Maftei.

 

Intrarea este liberă.