Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul ajunge la Zalău

 

În viaţa noastră de zi, ne întâlnim adesea cu celebra replica din „Moromeţii”: „Şi pe ce te bazezi?”. De multe ori o întrebare retorică, de multe ori o întrebare care nici nu-şi aşteaptă răspunsul. Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul, program iniţiat MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura ştie pe ce se bazează. Se bazează pe intenţia de a realiza un demers educaţional care să se adreseze în special elevilor de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor, oferindu-le posibilitatea de a se întâlni, prin film, cu mari capodopere ale literaturii române, care au stat la baza scenariilor acestor producţii. Se bazează pe dorinţa de a contribui, prin acţiunile sale, la apropierea tuturor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc. Căci, aşa cum spunea Jean Cocteau un film, nu este altceva decât „o scriere în Imagini”.

Aşadar, după un periplu prin diverse zone ale ţării şi în Bucureşti, Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul se va opri, în perioada 12 – 14 mai pentru prima dată în Ardeal. Gazdă: oraşul Zalău. Programul caravanei este unul dens, atât din punct de vedre stilistic, cât şi  ideatic. Astfel, ecranizările unor romane celebre ca: Moromeţii de Marin Preda, Baltagul de Mihail Sadoveanu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu, Felix şi Otilia de George Călinescu, sunt însoţite de prezentarea unor filme realizate după creaţiile unor mari dramaturgi români: Titanic vals de Tudor Muşatescu sau Chiriţa în Iaşi de Vasile Alecsandri. Nici copii, micii spectatori de azi, poate marii creatori de mâine, nu au fost uitaţi în această întâlnire cu importante capodopere ale filmului clasic românesc. Şi aşa, poveste lui Patroclea şi a Lizucăi, din Dumbrava minunată, sau basmul Tinereţe fără bătrâneţe vor putea fi vizionate de toţi cei care sunt dornici de copilări un pic.

 

Proiecţiile vor avea loc la Casa Municipală de Cultură şi, în aer liber la Amfiteatrul Parcului Central Municipal. Pentru toate proiecţiile intrarea este liberă.