Caravana Filmului Românesc
se opreşte timp de o
săptămână la Oneşti

 

Poveştile copilăriei ne urmăresc toată viaţa. Cele citite, dar şi cele văzute. Căci filmul a luat, de-a lungul timpului, locul povestitorului creând lumi fantastice şi neînchipuite. Pentru mulţi, povestea Veronicăi, cea a Lizucăi şi a lui Patrocle din Dumbrava minunată sau cea a lui Nică, din Amintiri din copilărie, înseamnă, în primul rând, filmele cu care au crescut şi care le-au îmbogăţit copilăria.  De aceea, simt nevoia – nostalgic sau cu conştiinţa clară a rolului educaţional –, să le împărtăşească şi generaţiilor care vin după ei...

 

În spatele acestor filme stă, însă, o întreagă industrie. O industrie a filmului românesc care, timp de decenii, a alăturat numele celor mai importanţi creatori, actori, regizori, scenarişti.  O lume pe care avem datoria culturală şi, de ce nu?, plăcerea de a o rememora şi a o face cunoscută celor care nu au avut acces la ea.

 

De aceea, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale şi-a propus să itinereze, în oraşele ţării, mari creaţii cinematografice româneşti de dinainte de 1989, considerând că este important a se păstra vie, în memoria publicului iubitor de film, imaginea marilor creaţii cinematografice româneşti şi a rolurilor remarcabile realizate de actorii români; că este important a se arăta că filmul românesc are continuitate, iar actualele succese ale noului val de regizori, multipremiaţi la festivalurile internaţionale, au în urmă o întreagă istorie a filmului românesc.

 

După Constanţa şi Ploieşti, CARAVANA se va opri timp de o săptămână, în perioada 29 iulie – 4 august, la Oneşti.

 

O altă dorinţă a organizatorilor CARAVANEI FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale este aceea de a marca, de fiecare dată, şi legătura dintre locurile în care CARAVANA poposeşte şi artiştii pe care acestea i-au dat. În cazul de faţă: regizoarea Elisabeta Bostan. De aceea, programul filmelor prezentate la Oneşti va avea ca punct central creaţiile artistei născute pe aceste meleaguri, regizor prolific, autoarea multor filme pentru copii, printre care şi cele amintite mai sus, şi ani de zile decan a Facultăţii de Film din Bucureşti.

 

Mai mult chiar, legătura de suflet dintre renumita regizoare şi locuitorii acestei părţi de ţară va fi întărită de prezenţa sa la eveniment. Ocazie de rememorare a unor momente nostalgice din anii în care aceste filme, ce au bucurat generaţii întregi, au fost turnate. Alături de regizoare Elisabeta Bostan vor fi prezenţi la Oneşti şi cei doi protagonişti ai unuia dintre filmele sale, CAMPIOANA: actorul Mircea Diaconu şi Izabela Moldovan (în film, un copil de 10 ani).

 

Celelalte filme, sub semnătura Elisabetei Bostan, pe care CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC  le va prezenta la Oneşti sunt:  

 

TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE (Cu: Emanuel Petruţ, Mircea Breazu etc),

PROMISIUNI (Cu: Mircea Diaconu, Maria Ploae, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, etc),

MAMA (Cu: Florian Pittiş,  Mihail Boiarsky, George Mihăiţă, Lulu Mihăescu etc),

DUMBRAVA MINUNATĂ (Cu: Draga Olteanu Matei, Maria Ploae, Florina Cercel etc),

ZÂMBET DE SOARE (Cu: Carmen Galin, Mircea Diaconu, Ileana Stana Ionescu etc.),

VERONICA SE ÎNTOARCE (Cu: Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru, Florian Pitiş, Dem Rădulescu), SALTIMBANCII (Cu: Octavian Cotescu, Carmen Galin, Dem Rădulescu etc.), 

AMINTIRI DIN COPILĂRIE (Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Emanoil Petruţ, Nicolae Veniaş etc.).

 

Proiecţiile filmelor vor avea loc atât în aer liber, pe platoul din faţa Primăriei Oneşti, cât şi  în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”.

Intrarea este liberă!

 

 

***

 

CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale este organizată de MDV AUDIO STUDIO şi Fundaţia „Filmul Românesc”, cu sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi ABBIS Studio / Mitra Film, Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia Fantasio, Primăria Municipiului Ploieşti, Primăria Municipiului Oneşti, Primăria Municipiului Fălticeni şi primăria Municipiului Botoşani.

Parteneri media: Cinefan, CinemaRx, Urban Things, Gratuitor.

Parteneri media locali:  Onestiul.ro, OnestiOnline.ro, TV Kit Oneşti, Radio Kit Oneşti,

Radio Connect FM, Ziarul Ora 25 

 

Website: www.caravanafilm.ro

https://www.facebook.com/CaravanaFilmuluiRomanesc