„Caravana filmului românesc” revine la Pașcani, în perioada 3 – 5 septembrie

 

Ştim că ştiți că de trei ani aducem filme bune la Paşcani. Ne plac oamenii din oraşul de pe Siret şi sperăm că şi lor le place „Caravana filmului românesc. La începutul toamnei vom fi iar în Piața din fața Primăriei Municipiului. Vă aşteptăm cu drag pe toți. Intrarea este liberă. Iar distracția e asigurată de marii actori ai cinematografiei româneşti, prezenți în comediile la care vă invităm în weekendul 3-5 septembrie, la ora 20:30.

 

Vineri, 3 septembrie, Veronica îi aşteaptă pe copii. Care, dacă doresc, îşi pot aduce şi părinții, şi bunicii. Că doar ei ştiu bine că nu-s mulți copii pe lume care să dea altora, de bunăvoie, trăistuța primită de la Zână. Mai ales dacă-i fermecată! Ca cea a fetiței Veronica. Dar şi când o pierde, străbate lumea, chiar şi pădurea fermecată, ca să o găsească! Un film care i-a făcut să viseze pe copii, de când l-a filmat Elisabeta Bostan şi până azi.  Şi să şi râdă, cu actori ca Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman sau George Mihăiță.

 

Sâmbătă, 4 septembrie, în „Titanic Vals, ne distrăm privind aventurile unui biet funcționar de bun simț, victimă a femeilor autoritare din familia sa, care îl vor politician. Omul cere electoratului să nu-l voteze. Dar, cum onestitatea e pasăre rară în politică, votanții sunt fermecați de un cantidat care nu minte, aşa că îl aleg, în ciuda dorinței sale. Iar când candidatul inocent e marele şi inegalabilul Grigore Vasiliu-Birlic, e şi publicul sigur că partida de comedie e câştigată.

 

Duminică, 5 septembrie, o altă repriză continuă de râs vine cu „Cucoana Chirița”. Şi ea este asigurată de distribuția în fruntea căreia străluceşte regretata Draga Olteanu Matei. Care este şi autoarea scenariului bazat pe piesele lui VasileAlecsandri, ce o au în centru pe această farmazoană incultă, dar cu aere de mare doamnă. În vremea dramaturgului, ridicola Chirița Bârzoi venea de la Paris şi snobismul ei se hrănea cu franțuzisme “originale”, de felul celebrului „furculision„. O Chirița de azi ar zice: totul “face sens” sau “mă focusez” pe Guliță! Dar duminică noi râdem cu Chirița cea adevărată.

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale, în Piața din fața Primăriei Municipiului Pașcani este următorul:

 

Vineri, 3 septembrie, ora 20.30:  VERONICA

Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilica Istrate, Elisabeta Bostan;

Cu: Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihăiță

 

Sâmbătă, 4 septembrie, ora 20.30: TITANIC VALS

Regia: Paul Călinescu; Scenariul: Tudor Mușatescu, Paul Călinescu;

Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Kity Gheorghiu Muşatescu, Tamara Buciuceanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila

 

Duminică, 5 septembrie, ora 20.30: CUCOANA CHIRIŢA

Regia: Mircea Drăgan; Scenariul: Draga Olteanu Matei;

Cu: Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Iurie Darie, Cezara Dafinescu, Bianca Ionescu

 

*** 

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

*** 

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

*** 

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine. 

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF - Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  - AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

În Municipiul Pașcani, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Pașcani și al Consiliului Local Pașcani.