Amara: staţiune primitoare pentru Caravana filmului românesc

 

Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” se va opri, anul acesta, şi într-una dintre localităţile care au rezonanţe de destinaţie de vacanţă: Amara.

Itinerând prin oraşele din ţară filme din cinematografia românească, atât cea clasică, cât şi cea contemporană, Asociaţia CineCultura, împreună cu MDV Audio Studio îşi propune, aşadar, să păstreze viu interesul pentru filmul românesc, pentru valoarea autentică şi pentru actul artistic făcut cu profesionalism.

Acest periplu pe timp de vară este un demers cultural care numără deja ani buni de desfăşurare, demers care şi-a câştigat un rol bine definit în rândul celor care militează pentru ca  gestul cultural să nu fie privit ca un lux, ci ca pe o necesitate ce trebuie satisfăcută cu grijă şi dedicaţie.

 

Cele şapte filme din cele şapte seri care vor delecta spectatorii din Amara, în perioada 18 – 24 iulie 2016, reprezintă, la rândul lor, un vast periplu stilistic emoţional, prin subiectele abordate.

 

Astfel, de la interesanta adaptare cinematografică a romanului scris de Panait Istrati, KYRA KYRALINA, care surprinde povestea tinerei abandonată în mreaja iubirilor, într-un spaţiu intercultural, ce îmbină lasciva atmosferă arsă de soare cu agitaţia specifică portului cu iz balcanic al Brăilei, la poveşti contemporane, care vorbesc despre identitate (O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD), asumare de destine (CARMEN), soluţii de viaţă (CEL ALES).

CONCERTUL spune povestea dirijorului Andrei Filipov, care reuşeşte să îşi reunească orchestra după mulţi ani de la desfiinţare, iar DOAR CU BULETINUL LA PARIS ne prezintă contextul tragi-comic în care un profesor, al cărui vis este să ajungă la Paris, ratează împlinirea acestei dorinţe.

 

Evident, serile de film românesc sunt, întotdeauna, un dublu prilej de bucurie, căci întâlnirea cu marii actori ai scenei româneşti, din generaţii diferite, nu poate fi decât un regal. Aşadar, spectatorii din Amara vor putea să-i vadă pe Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Răzvan Vasilescu, Ion Caramitru, Adrian Titieni, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Rodica Lazăr etc. Înainte începerii proiecţiei filmelor, spectatorii vor putea asculta muzica ambientală compusă şi interpretată de Florian Nanu.

 

            Accesul publicului care va dori să participe, în perioada 18 – 24 iulie 2016, de la ora 21.30, la proiecţiile Caravanei filmului românesc de la Amara,  este liber.

***

 

PROGRAM 

Caravana filmului românesc

Amara, 18 – 24 iulie 2016

 

Luni, 18 iulie, ora 21.30: CONCERTUL

Regia: Radu Mihăileanu

Scenariul: Matthew Robbins, Héctor Cabello Reyes, Thierry Degrandi, Alain-Michel Blanc, Radu Mihăileanu

Cu: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou

Durata: 119 min.

 

Marţi, 19 iulie, ora 21.30: DOAR CU BULETINUL LA PARIS

Regia: Şerban Marinescu

Scenariul: Şerban Marinescu, Denis Dinulescu

Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu, Adrian Titieni

Durata: 98 min.

 

Miercuri, 20 iulie, ora 21.30: CARMEN

Regia: Doru Niţescu

Scenariul: Tudor Voican, Doru Niţescu, Cătălin Cocris

Cu: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Mimi Brănescu, Doru Ana, Nicodim Ungureanu

Durata: 89 min.

 

Joi, 21 iulie, ora 21.30: KYRA KYRALINA

Regia: Dan Piţa

Scenariul: Ioan Grigorescu

Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, András Demeter, Ovidiu Niculescu, Ştefan Iancu

Durata: 99 min.

 

Vineri, 22 iulie, ora 21.30: LIVE

Regia: Vlad Păunescu

Scenariul: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu

Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Alexandru Bindea, Valentin Teodosiu, Catrinel Dumitrescu, Nicodim Ungureanu

Durata: 107 min.

 

Sâmbătă, 23 iulie, ora 21.30: O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD 

Regia: Radu Gabrea

Scenariul: Adrian Lustig

Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, Ion Caramitru

Durata: 95min.

 

Duminică, 24 iulie, ora 21.30: CEL ALES

Scenariul şi regia: Cristian Comeagă

Cu: Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte

Durata: 125 min.